Miksi kannattaa valita kotimainen webhotelli?

Kotisivuja laativalla henkilöllä on edessään pitkä muistilista – päätä ja varaa domain, löydä webhotelli, valitse kuvat, lataa sisältöä, lisää somefiidi… Tässä artikkelissa annetaan vinkkejä yhteen vaiheeseen, eli webhotellin valintaan. Ensin selvitetään, mikä on webhotelli, ja seuraavaksi kerrotaan, miksi ei kannata valita ulkomaista tai ilmaista webhotellia. 

Mikä on webhotelli?

Englanniksi webhotellia kutsutaan nimellä web hosting. Se antaa paremman kuvan webhotellin toiminnasta. Webhotelli tarjoaa julkaisutilaa verkkosivuille, blogille tai vaikkapa verkkokaupalle. Usein myös domainin eli verkkotunnuksen voi hankkia webhotellin kautta. Tämä on paras vaihtoehto, jos ei osaa asettaa ja muokata domainin nimipalvelimia. Monet webhotelliyritykset tarjoavat myös sähköpostilaatikoita. 

Webhotelli on tavallisesti se edullisin vaihtoehto omien verkkosivujen ylläpitoon, sillä tuolloin käyttäjän ei tarvitse osata asentaa ohjelmistoja, eikä hänellä kulu rahaa oman palvelimen ja konesalin ylläpitämiseen. Webhotellin kuukausihinta on usein huomattavasti edullisempi, kuin oman konesalin ylläpitämisestä aiheutuvat kustannukset.

Miksi ei kannata valita ilmaista webhotellia?

Hintojen vertailu on aina hyvä idea, mutta kannattaa muistaa, että hyvä ja halpa tulevat usein kahdessa eri paketissa. Ilmaisiin webhotelleihin kannattaa suhtautua varauksella. Ilmaisten webhotellien tarjoajat tapaavat kadota markkinoilta melko nopeasti, ja silloin blogi tai muu verkkosivu kaikkine kuvineen ja teksteineen häviää ikuisiksi ajoiksi.

Verkkosivu

Epäluotettavuuden lisäksi saatat joutua tekemisiin sellaisten mainosten kanssa, joita et kotisivuillesi välttämättä halua. Jos webhotelli ei saa rahaa asiakkailtaan, on sen hankittava tulonsa mainoksista. 

Ilmainen webhotelli ei myöskään välttämättä pysty tarjoamaan samanlaista käytettävyysaikaa, kaistanleveyttä, levytilaa ja asiakastukea, kuin maksulliset webhosting-palvelut. Saatat jäädä yksin pulmiesi kanssa, eivätkä verkkosivusi toimi joka päivä. Verkkosivut saattavat kaatua vilkkaina päivinä, etkä saa ladattua niille niin paljon tiedostoja kuin haluaisit.

Mitä kannattaa huomioida webhotellia valitessa?

Kun valitset webhotellia, kiinnitä hinnan lisäksi huomiota myös siihen, saatko sen kautta domainin, SSL-sertifikaatin ja sähköpostilaatikon. Tarkasta, pitääkö webhotellin käyttöjärjestelmän olla Linux tai Windows, ja kuinka paljon saat levytilaa sekä liikennöintimäärää. SSL-sertifikaatin merkitystä ei voida vähätellä. Selaimet saattavat varoittaa kävijää sivuston suojaamattomuudesta, ja silloin lukija tai potentiaalinen asiakas yleensä poistuu sivustolta! SSL-sertifikaatin saa webhosting-palvelulta usein ilmaiseksi. 

On hyvä, jos levytilaa ja liikennöintimäärää voi tarvittaessa kasvattaa. Liikennöintimäärä eli se, kuinka paljon tietoa kävijöiden ja sivuston välillä liikkuu, saa olla arvioitu yläkanttiin. 

Lisäksi kannattaa varmistaa, miten helposti webhotelliyritykseltä saa apua. Asiakaspalvelun tavoitettavuus ja ilmaiset yhteydenottotavat kannattaa ottaa mukaan webhotellin valintakriteereihin.

Miksi kannattaa suosia suomalaista?

Suosimalla suomalaista ostat työpaikkoja Suomeen. On myös muita hyviä syitä valita kotimainen webhotelli. Otetaan vaikkapa asiakaspalvelun kieli – vaikka suomalaiset puhuvatkin hyvin englantia, on ongelmatilanteissa aina mukavampi saada palvelua suomen kielellä. Mitä paremmin asiakas ja asiakaspalvelija ymmärtävät toisiaan, sitä helpommin ongelmat saadaan ratkaistua.

Suomen lippu

Seuraava syy valita kotimainen webhotelli ulkomaisen palveluntarjoajan sijaan on sivuston latausaika. Mitä nopeammin blogi tai vaikkapa verkkokauppa kuvineen latautuu, sitä enemmän kävijät sivusta pitävät. Liian pitkät latausajat saavat kävijät äänestämään jaloillaan, ja pienellä vierailijamäärällä (joista iso osa poistuu sivustolta saman tien) on merkitystä sivuston hakukonenäkyvyyteen. Mikäli sivusto jää Google-haussa toiselle, neljännelle tai vasta kymmenennelle sivulle, ei sille kannata odottaa kovinkaan montaa uutta kävijää.

Kotimainen webhotelli saattaa olla hieman kalliimpi kuin ulkomainen, mutta parempaan käytettävyyteen kannattaa satsata. Blogi tai verkkosivu ei palvele tarkoitustaan, jos se ei houkuttele kävijöitä. Miksi ulkomaiset toimijat tarjoavat webhotelleja edullisemmin? Kyse on yleensä siitä, että niillä on käytettävissään isommat markkinat. Suomen markkinat ovat rajatummat, mikä pakottaa webhotellit nostamaan hintojaan. Toisaalta rahoilleen saa hyvää vastinetta: muun muassa asiakaspalvelun merkitys on ymmärretty, joten kotimaisilta webhotelleilta saa nopeasti todella hyvää palvelua.

Muita kotimaisen webhotellin etuja ovat parempi tietoturva ja palvelun varmuus. Yleisesti ottaen kotimaisilla servereillä turvallisuusasiat on hoidettu varmemmin kuin ulkomaisilla suurtoimijoilla. Kotimainen webhotelli, mikä käyttää kotimaisia palvelimia, osaa kertoa asiakkaalle tarkasti, miten sen tietoturva ja muut turvallisuusasiat on hoidettu (kuten sen, että ketkä pääsevät palvelimen tietoihin käsiksi). Tietoturva-asiat ovat äärimmäisen tärkeitä varsinkin kaikille verkkokauppojen omistajille! Lisäksi kotimaiset webhotellit pystyvät tarkkailemaan palvelimen toimivuutta tarkemmin, joten esimerkiksi katkokset huomataan ja korjataan nopeammin.