Kuinka digitaaliset palvelut helpottavat arkeasi?

Laptop

Digitaaliset palvelut ovat olleet osa elämäämme ja arkeamme jo pitkään. Monilla aloilla voisi olla vaikea edes kuvitella pärjäävänsä ilman Internetiä. Erityisesti erilaiset mobiilipalvelut ovat yleistyneet viime aikoina. Tuotekehitys on ottanut huomioon, että mobiililaitteet ovat henkilökohtaisia, ja että ne kulkevat käytännössä aina asiakkaan mukana. Suomalainen käyttää älypuhelintaan ainakin 150 kertaa päivässä! Puhelimella luetaan sähköpostia, käytetään sosiaalista mediaa, pelataan video- ja rahapelejä, kuunnellaan musiikkia ja tutustutaan uutisiin. Puhelinta käytetään myös laskimena, taskulamppuna, (herätys)kellona ja kamerana. Totta kai puhelimen netillä tehdään myös erilaisia Google-hakuja, esimerkiksi joukkoliikenteen aikataulujen tai perunoiden keittoajan tarkastamiseksi. Myös pöytätietokoneita ja läppäreitä käytetään edelleen, mutta vapaa-ajan netin käyttö keskittyy yhä enemmän mobiililaitteisiin.

Jos siis halutaan saada lisää asiakkaita, vastata jo olemassa olevien asiakkaiden tarpeisiin paremmin ja samalla kasvattaa myyntiä, kannattaa yrityksen panostaa digitaalisien palveluiden kehittämiseen ja tarjoamiseen. Myös digitaalinen mainonta kannattaa pitää mielessä. Mobiilimainoksien, some-markkinoinnin ja esimerkiksi hakukoneoptimoinnin avulla asiakas löytää tarvitsemansa tuotteen tai haluamansa palvelun.

Pankkiasiat kuntoon

Pankkiasioiden hoitaminen oli ennen hyvin hankalaa, sillä pankit olivat auki vain yhdeksästä neljään, ja pankissa piti jonottaa joskus toista tuntia voidakseen tehdä talletuksen, maksaakseen laskun tai ilmoittaakseen halustaan saada lainaa. Nykyään monet pankkiasiat voi hoitaa 24/7, eikä asioiden hoitamista varten tarvitse vierailla pankkikonttorissa. 

Pankit tarjoavat asiakkailleen monia digitaalisia palveluita kuten verkkopalvelutunnukset, mobiilipankin johon voi kirjautua omalla sormenjäljellä, oman talouden seurantakaaviot ja muut -palvelut, verkkotapaamisia iltaisin ja viikonloppuisin sekä mobiilimaksamisen, jolloin voi maksaa vaikkapa ravintolaillallisen osuuden kaverilleen pelkän puhelinnumeron avulla.

Verkkopalvelutunnuksien avulla voi tehdä maksuja, hakea lainaa tai luottokorttia tai esimerkiksi pyytää maksuvapaata. Tänä päivänä asuntokaupatkin voi hoitaa kokonaan etänä, ovathan uusien asuntojen osakekirjat sähköisiä. 

Videopuhelutoiminnolla asiantuntija-apua

Lääkärin ja eläinlääkärin kanssa voi asioida soittamalla videopuhelun. Jos asia vaatii paikan päällä käymistä, voi ajan varata verkossa, eli puhelinasiakaspalveluun ei välttämättä tarvitse jonottaa. Mikäli kissa tarvitsee sairautensa vuoksi erikoisruokavaliota, saattaa eläinlääkärillä olla oma nettikauppa, mistä ruokaa voi ostaa kotiinkuljetuksella – tai ainakin hän osaa suositella sopivaa verkkokauppaa.

Netistä saa joustavasti myös psykologista tukea ja nettiterapiaa. Lisäksi netissä voi osallistua erilaisiin vertaisryhmiin saadakseen arvokasta vertaistukea.

Painonpudotukseen digitaalista apua

Iso osa suomalaisista on ylipainoisia, joten on hyvä, että on olemassa monia verkkopalveluita ja mobiilisovelluksia painonpudotuksen tueksi. Kännykkään voi ladata vaikka liikkumaan motivoivan askelmittarin tai kalorilaskurin. Keskusteluryhmissä voi pyytää ruokavalio- tai vaikkapa liikuntavinkkejä. Ravintoterapeuttiin tai personal traineriinkin voi pitää yhteyttä verkossa. Ravintoterapeutti antaa tarpeisiin sopivan ruokavaliosuosituksen, kenties resepteineen päivineen. Personal trainer taas arvioi kuntoasi ja liikkuvuuttasi videopuhelun avulla, ohjeistaa sopiviin lihaskuntoliikkeisiin ja laatii sopivan kunto-ohjelman. Asiakkaan edistymistä seurataan viikoittaisten videopuheluiden avulla.

Kännykkä kertoo, mitä tänään syötäisiin

Esimerkiksi Keskon uusi K-ruoka-sovellus tuo ideoita ja inspiraatiota ruoanlaittoon. Ostosten tekeminen on helppoa, sillä käyttäjää saa personoitua sisältöä omaan ruokaostoshistoriaansa perustuen. Sovellus suosittelee tuotteita ja reseptejä, joiden se uskoo kiinnostavan käyttäjää. Se myös kertoo K-ryhmän ajankohtaisista tarjouksista, joista käyttäjä voisi plussakortilla kerätyn datan perusteella olla kiinnostunut. Sovelluksen avulla voit jakaa ostoslistan vaikka puolisollesi, jotta hän voisi hakea lisää maitoa kotimatkalla. K-kaupat tarjoavat myös kotiinkuljetuspalveluita.  

Treffikumppanin voi löytää kotisohvalta

Enää ei tarvitse istua koko iltaa ravintolassa ja toivoa löytävänsä sen oikean. Riittää, että ottaa käteensä älypuhelimen ja katsastaa vaikka kaikki lähiseudun seuranhaluiset sinkut. Jos mukavan oloinen tyyppi löytyy, voi hänet kutsua treffeille saman tien. Tinder-sovellus on muuttanut deittailukulttuuriamme. Kriitikkojen mukaan se on tehnyt deittailusta pinnallisempaa, ulkonäkökeskeisempää ja valikoivampaa. Tinderin puolustajat sanovat, että se n helpottanut kohtaamisia antaen vaihtoehtoja ja poistaen kumppanin etsimiseen liittyvää häpeää.

Lainaa netistä

Jos ei saa lainaa pankista, voi lainaa hakea myös netistä. Netistä voi saada kulutusluoton jopa ilman vakuuksia. Kulutusluottojen korkojen kanssa kannattaa toki olla tarkkana, sillä ne ovat usein suuremmat kuin pankkilainoissa. Esimerkiksi IPF Digital -laina tarkoittaa joustoluottoa, missä on 100–4000 euron luottoraja. Voit ottaa käyttöösi sopivan suuruisen summan, ja maksaa korkoa vain sen osuudesta. Luottotilin avaaminen on tässä tapauksessa ilmaista, ja luottotilin ajantasaiset tiedot voi tarkastaa online-palvelussa.