Käytätkö aikaa hintojen vertailuun ennen ostopäätöstä?

Apples n oranges

Tekemällä järkeviä valintoja kuluttajana, säästät rahaa joka päivä. Suurimmat säästöt voi saavuttaa vertailemalla sähkön hintoja, vakuutusten hintoja sekä ruokakauppojen hintoja. Hintavertailulla voi säästää rahaa satoja euroja kuussa! Lisäksi kannattaa pohtia jokaisen ostoksen tarpeellisuutta, ja sen jälkeen sitä, mistä sen voisi saada halvimmalla. Ideoidessa on sallittua käyttää luovuutta. Itse tehden ja valtavirrasta poikkeavia ratkaisuja kokeillen saattaa säästää tuhansia euroja vuodessa.

Kilpailuta, tinkaa ja seuraa hintavertailuja

Sähkösopimus kannattaa kilpailuttaa heti, kun edellisen sopimuksen umpeutumispäivämäärä lähestyy. Sopimuksen päättymisajankohdan ja sähkösi hinnan voit tarkastaa viimeisimmästä laskustasi, kuten myös keskiarvoisen vuosikulutuksesi. Näillä tiedoilla pääset vertailemaan sähköyhtiöitä, ja säästää satasia vuodessa. Sähköyhtiöt voi kilpailuttaa tarkoitusta varten perustetuilla nettisivuilla.

Myös kotivakuutus, autovakuutus ja mahdollinen matkavakuutus kannattaa kilpailuttaa parin vuoden välein. Vuosittaisista ostoskorivertailuista voit tarkastaa, missä ruokakaupassa on halvin asioida. Viime vuodet kilpailu on käynyt kuumana kahden ison ketjun välillä. 

Jos ostat kodinkoneet ja kalusteet myymälästä, voit kokeilla tinkaustaitojasi. Vaikka tuotteen hinta ei laskisikaan, voit saada jotain kaupan päälle – esimerkiksi kotiinkuljetuksen tai lisävarusteita. Nettikaupoissa ei ole tinkausmahdollisuutta, mutta hintavertailusivustojen avulla löydät heti, missä liikkeessä kyseistä tuotetta myydään halvimmalla. Jos tilaat suosikkikauppojesi uutiskirjeitä, saat ensimmäisten joukossa tiedon alennuskampanjoista ja poistomyynneistä.

Hintojen vertailun avulla voit löytää haluamasi tuotteen jopa puolet halvemmalla. Kannattaakin opetella pois heräteostoksista, ja tsekata tuotteen hinta muualla nopean Google-haun avulla. Miksi maksaa kahvinkeittimestä satasta, kun sen saa tilattua verkkokaupasta X vain 60 eurolla?

Hintavertailusivustojen parhaita puolia onkin niiden helppokäyttöisyys. Sinun ei tarvitse kuluttaa koko lauantaita käymällä kaikissa seitsemässä liikkeessä, missä tuotetta myydään, eikä kahlata läpi kymmenien verkkokauppojen tarjontaa. Avaa hintavertailusivusto, kirjoita tuotteen nimi hakukenttään ja tarkasta, mistä kaupasta tuote kannattaa ostaa – koko hommaan kului alle minuutti. 

Luovat ratkaisut ja harkittu kuluttaminen auttavat säästämään 

Digitaaliset palvelut helpottavat arkea monin tavoin. Esimerkiksi verkkopankin avulla voit tarkastaa, mihin rahasi kuluvat. Jos ruokaostosten tai esimerkiksi vaatehankintojen osuus tuntuu suhteettoman suurelta, voit kiinnittää tähän jatkossa enemmän huomiota. Ruokaostosten keskittäminen edullisempaan kauppaan voi pudottaa ruokakassien hintaa melkoisesti. 

Etsi aktiivisesti edullisia vaihtoehtoja

Edullisia vaihtoehtoja kannattaa etsiä. Joululahjat voi ostaa jo tammialesta, ja hiukset leikkauttaa oppilastyönä. Tavaroita karsimalla voi muuttaa pienempään ja edullisempaan asuntoon. Jos haaveilette rantamökistä, kannattaa miettiä, onko oma kiinteistö se paras vaihtoehto. Rantamökki järven rannalla saattaa maksaa 100 000 euroa, joten voisiko perheen kesäpaikka olla 20 000 euron rantatontille siirretty vanha asuntovaunu (1000–2000 euroa) tai käytettynä ostettu jurtta (noin 4 500 euroa)? Vai olisiko sittenkin parempi välttyä varainsiirtoveroilta, vakuutusmaksuilta ja muun muassa tiemaksuilta, ja vuokrata mökki kesäloman ajaksi (alkaen 250 euroa viikko)?

Korjaa vanhaa, kierrätä, vuokraa, lainaa, karsi ja tee itse 

Tarvitsetteko välttämättä uusia kenkiä, vai voisiko vanhat käyttää suutarilla korjattavina? Myös vaatteet kannattaa paikata, ja pinttyneen tahraisen paidan voi värjätä pesukoneväreillä. 

Vanhojen tuotteiden korjaamista ja uusiokäyttömahdollisuuksia voi opetella esimerkiksi Marttojen tai kansalaisopiston kursseilla. Varsinkin tee itse kosmetiikkasi -kursseille, sienikursseille ja edulliseen kotiruokaan keskittyville kursseille kannattaa osallistua, sillä tällaiset kurssit maksavat itsensä nopeasti takaisin. Sienet ovat ilmaista ja terveellistä ruokaa, kuhan vain opit löytämään ja tunnistamaan ne!

Myös vaateompelukurssia kannattaa harkita. Kangaskaupan tekstiilit ovat kalliita, mutta onneksi kankaita ja muokattavia vaatteita löytyy kirpputorilta. 

Mikäli rikki mennyttä tuotetta ei voi korjata, mieti ennen uuden ostoa, saisitko sen jostain käytettynä, tai voisiko sen lainata. Kirpputorit ovat kaikkien hinta- ja ympäristötietoisten aarreaittoja. Sukulainen tai naapuri saattaa hyvinkin lainata porakonetta, rinkkaa tai muuta esinettä, mille on käyttöä vain harvoin.

Myös auton ja moottorisahan voi vuokrata. Lastenvaunujakaan ei tarvitse ostaa omiksi, vaan ne voi vuokrata. Netistä löydät yksityisten ja yrityksen vuokraamia tarve-esineitä, ja voit julkaista omat vuokrataan-ilmoituksesi. 

Läheskään kaikkea ei välttämättä tarvitse – esimerkiksi huuhteluainetta, kolmella kameralla varustettua älypuhelinta tai vitamiinitabletteja (monipuolisen ruokavalion lisäksi). Rahan säästön voi viedä äärimmilleen lakkaamalla käyttämästä vessapaperia ja pitämällä valot pois myös illalla, mutta yleisesti ottaen kannattaa pitää kiinni perusmukavuuksista, ainakin hygieniasta, ravinnosta, parista harrastuksesta ja lämpimästä asunnosta.