Internetin nykypäivä ja tulevaisuus

Läppäri

Enää ei ole yhtään maata, missä ei olisi verkkoon liitettyjä tietokoneita. Internetiä käytetään niin Pohjois-Koreassa, Vatikaanissa kuin Bhutanissakin (mikä oli maailman viimeinen television käyttöön ottanut maa; tämä tapahtui vuonna 1998). Arvioiden mukaan maailmassa olisi yli 500 miljoonaa internetiin liitettyä tietokonetta.

Digitaalinen teollisuus on eniten kehittyvä teollisuudenala

Mikään ei ole koskaan kehittynyt niin nopeasti kuin internet. Vielä elää ihmisiä, jotka muistavat hyvin ajan, kuin kaikki internetin käyttäjät (koko maailmassa!) saattoi laskea kahden käden sormilla. 1990-luvun lastenkirjoissa visualisoitiin tulevaisuutta. Kohta kaikilla on kotimikro, jolla voi pelata pelejä tai jonka avulla voi etsiä uusia reseptejä! Tällainen kotitietokone mahdollistaisi myös taulukkolaskentaohjelmien käytön, ja erilaisten CD-ROM -diskettien avulla pääsisi tutustumaan esimerkiksi taideaarteisiin maailman eri kolkilla. Pikkukylän lapsesta, joka oli nähnyt tietokoneista vain kuvia lehdessä, tämä kaikki tuntui yksinomaan utopistiselta. 2000-luvun vaihteessa maaseudunkin ala-asteille tulivat ensimmäiset tietokoneet ja lukujärjestykseen lisättiin erityinen ATK-tunti, jolloin opeteltiin avaamaan ja sammuttamaan tietokoneita. Eikö tunnuksin kaukaiselta ajatella noita aikoja? Alle kahdessakymmenessä vuodessa tietokone on tullut osaksi jokaista arkipäivää, ja internetiin pääsee missä vain ja melkein millä vain. 

Internetiä käytetään lähes jokaisessa työpaikassa, oli se sitten lypsykarjanavetta tai kirjanpitotoimisto. Työtehtävät ovat usein jopa riippuvaisia internet-yhteydestä. Jos yhteys katkeaa, töitä on vaikeaa tai jopa mahdotonta jatkaa. Internetiä käytetään myös vapaa-ajalla, sillä ystävyyssuhteiden ylläpitäminen, raha-asioiden hoito ja esimerkiksi ruokaostosten tekeminen tapahtuvat yhä useammin netissä. Mitä kaikkea netissä voikaan tehdä! Olipa tavoite saada pikaluotto heti tilille, ohjata kodin elektroniikkalaitteita (esimerkiksi napsauttaa sähkösauna päälle tai tarkastaa jääkaapin sisältö etänä) tai hankkia turkmenistanilainen tyttöystävä, se onnistuu internetissä. Itse asiassa, voit myös päivittää jääkaapin sisällön etänä. Jos juusto vaikuttaa lopussa, voit hoitaa asian kuntoon iltaan mennessä – käymättä itse kaupassa. Jääkaappi tilaa juuston kotiinkuljetuksella. Ei haittaa, vaikka et itse olisi kotona juustolähetystä vastaanottamassa, jos asunnossasi on esimerkiksi niin sanottu palvelueteinen, johon juustot voidaan jättää. 

Kaikki digitaaliset palvelut, laitteet ja alustat kehittyvät siis ennätysvauhtia. Uusia palveluita kehitellään erityisesti verkkokauppojen tarpeisiin, sillä ostoskäyttäytyminen on muuttunut niin, että verkkokaupat ovat pikku hiljaa syrjäyttämässä perinteiset kivijalkaliikkeet, ja kortti- tai mobiilimaksaminen käteisen rahan.

Esineiden internet ja muut tulevaisuuden visiot

Seuraava askel internetin evoluutiossa saattaa olla laajamittaisesti toimiva ja käytössä oleva esineiden internet. Esineiden internet eli teollinen internet tarkoittaa järjestelmiä, mitkä perustuvat teknisten laitteiden automaattiseen tiedonsiirtoon ja näiden laitteiden seurantaan ja ohjaamiseen internetin kautta. Älyjääkaapit ja etäohjattavat murtohälyttimet ovat jo tätä päivää, mutta vielä aika harvojen hupi.

Mitä muuta tulevaisuuden tutkijat uskovat tapahtuvan internetin kehityksessä? Ainakin internetyhteydet tulevat entisestään nopeutumaan, laaja-alaistumaan ja muuttumaan turvallisemmiksi.

Ei mene kauaa, niin internetiin on yhteydessä – vähintäänkin epäsuorasti – sata prosenttia maapallon väestöstä. Mahdollisesti myös eläimet oppivat käyttämään internetiä. Hollannissa jo kokeiltiin ”orankien tinderiä”, kun orankinaaraille tahdottiin antaa mahdollisuus valita itse parittelukumppaninsa.

Noin 90 prosenttia verkon dataliikenteestä koostuu videoista, vaikka nykyisiä nettiyhteyksiämme ei ole suunniteltu videokuvan välittämiseen. Verkkoa tullaan varmasti kehittämään siihen suuntaan, että isojen datamäärien ja videoiden välittäminen ei enää tuottaisi ongelmia. Puheentunnistus on jo vanha juttu – ennen pitkää saatamme saada suoraan aivoilla käytettävät käyttöliittymät. Myös robottiautot ja muu robottiautomaatio tulevat yleistymään ja kehittymään lähitulevaisuudessa.

Internet ja yksityisyys

Internetin ongelmia nyt ja tulevaisuudessa ovat yksityisyyteen ja yksityisyyden turvaamiseen liittyvät haasteet. Tekninen kehitys ja kasvava digitalisaatio synnyttävät aina uusia turvallisuusuhkia, joihin on paha varautua ennalta. Esimerkiksi identiteettivarkaudet ja ”verkkohuijaukset” tulevat luultavasti yleistymään.

Omaa yksityisyyttään voi ja kannattaa varjella internetissä liikkuessaan. Esimerkiksi omaa henkilötunnusta ei kannata jakaa. Sosiaalisessa mediassa voi olla kiusaus jakaa hyvinkin yksityiskohtaisia tietoja elämästään, mutta tällaiset jaot kannattaa tehdä yksityisesti, ei julkisesti. Ei ole lainkaan tavatonta, että joku epärehellinen ihminen yrittää hyötyä julkaisuistasi saatavasta tiedosta. Jos esimerkiksi kerrot olevasi kahden viikon lomalla ja että asunto on sillä aikaa tyhjillään, saattaa asunto olla tyhjä kaikista arvoesineistä, kun palaat kotiin. Liian passikuvamaisia valokuvia saatetaan käyttää väärennettyjen henkilötodistusten tekemiseen. Vaikka internet kehittyisi kuinka turvalliseksi, on paras olla tarkkana.